A Travellerspoint blog

Dag 71 - Shanghai

overcast 14 °C
View Wanderlust king on mattholm's travel map.

Kina. Ja, vad ska man säga om Kina? Jag trodde att jag var förberedd på den kulturkrock som väntade. Jag har ju trots allt varit här en gång tidigare och försökt stålsätta mig inför den kinesiska arbetskulturen. Trots detta måste jag erkänna att jag blev tagen på sängen.

Redan första dagen börjar det klia innanför min hud då jag sitter och äter frukost och en man TRE bord från mig kör på klassikern “tugga så högljudt som möjligt med öppen mun”. Smack, smack, smack. Jag försöker lugna mig själv och tänker det är jag som ör ufot här. Det är jag som ska anpassa mig.

Vad har jag hunnit med här då? Urumqi (den stad i världen som är belägen längst ifrån något hav), Peking (där jag träffade en gammal kompis från Scotland, Wilson) och Shanghai (där jag gjort mitt internship).

Internshipet: Flashig address. Roliga arbetskamrater som kommer från lite överallt I världen som också är här som interns. Men det är i princip vi, och ett hundratal kineser som jag har näst intill noll kontakt med. Bortsett från ägaren och VDn. Han gillar verkligen västerlänningar, och jag får känslan av att det är den största anledningen till att vi är här. Trevlig bar några våningar ovanför kontoret där det varit en och annan after work. Varit på en tredagars konferens som kan ha varit bland det konstigaste jag varit med om I mitt liv. Jag var mer där som en kändis än något annat då det var flera där som av allt att döma aldrig sett en vit människa förut.

Maten: har gett mig på flertalet delikatesser. Ankfötter. Fårtestiklar. Groda. Manet. Och ben. De har en enorm förkärlek till att server ben här. Allstå, skelett. Ganska vanligt att man får in något som ser mer ut som ett kadaver än mat. Har även ätit en hel del goda dumplings och nudlar. Men på det stora hela kommer jag inte att sakna det Kinesiska köket.

Det allmänna rummet: Ge plats åt folk som ska av tunnelbanan? Ha! Går det att köra en bil utan att tuta? Nej. Gå ut och ta en nypa frisk luft? Nej tack. Min telefon har varnat mig var och varannan dag för skadligt höga halter av giftiga ämnen i luften och avråder från att vistas utomhus överhuvudtaget.

I övrigt: varit på tennis (Rolex Open), golf (BMW Masters), DJ-konsert (top-100 DJs). Allt detta har varit mycket kul.

Nu när det är dags att lämna Shanghai och Kina kan jag konstatera att jag är glad att jag gjort detta. Som det mesta så är det lite vemodigt att lämna, men jag känner ändå att jag är klar här.

Det ska bli skönt att börja röra på sig igen. Nu bär det av till diverse länder I syd-ost asien innan jag far vidare mot landet down under.
large_IMG_3159.jpglarge_IMG_3181.jpglarge_IMG_3204.jpglarge_IMG_3222.jpglarge_IMG_3235.jpglarge_IMG_3248.jpglarge_DSC_3212_2.jpglarge_DSC_3229_2.jpg

Posted by mattholm 00:41 Archived in China Tagged shanghai

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Åh alla dessa skelett. Bra du kommer vidare och får annan mat. Jul och nyår som vi tillbringade i Kina förra året är den enda storhelg i mitt liv jag gått ner i vikt. Ha en kul resa vidare, och när du väl är i Australien ska jag känna mig lugn. Då är du hemma hos familjen igen, inte din familj i Swedala men i Aussi.
Massa kramar och längtan från döm

by Din ömma mor

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint