A Travellerspoint blog

Dag 34 - Shanghai

sunny 27 °C
View Wanderlust king on mattholm's travel map.

Så, nu har jag tillslut tagit mig hela vägen från Istanbul till Peking med hjälp av tåg och buss, sen flugit ner till Shanghai. På väg från Kazakhstan till Kina gjordes ett kortare stopp i en lite by som heter Dostyk, en "stad" som skapats när Sovjet och Kina bestämde att sammansluta ländernas tågnät. Länken blev klar först 1990 och Dostyk är platsen där man byter hjul på tåget då spårbredden skiljer sig mellan forna Sovjetländer och Kina. Det var någon som sa "om jorden var platt så skulle det här vara sista stället man kom till innan man kom till kanten", ungefär så kändes det där.

Innan Pekin stannade jag till i Ürümqi i nordvästra Kina. Ürümqi är den stad i världen som är längst belägen ifrån hav, inget bra ställe att äta fisk på skulle jag tro. Det var en ganska annorlunda "stad" för att vara Kina, tydligt influerad av de angränsande länderna i väst både i utseende, mat, språk och kultur. Åkte ett supergammalt pariserhjul uppe på ett berg, som man nästan var orolig at det skulle ta och rulla iväg. Dessutom åkte jag en "berg-och-dalbana" som man glatt fick trampa själv med cykelpedaler om man ville komma någon vart. Ni vet energi är dyrbart i Kina.

Gjorde ett kort stopp i Peking där jag hälsade på min Skotska vän Wilson som bor i Kina sedan fyra år. Han tog mig runt på sin El-moppe och vi åt "Pekings bästa hamburgare" och drack god öl på en pub som bryggde sitt eget öl. Besökte även "night market" där det serveras en hel del tvivelaktig mat.

Har ni varit i Peking i en vecka ungefär. Jag bor i Pudong, öster om floden med ungefär femton minuters promenad till kontoret där jag gör mitt internship. Kontoret ligger i Shanghai World Financial Center, eller kapsylöppnaren som den också kallas. En väldigt häftig byggnad från utsidan, men när man väl sitter i den märker man inte av det så mycket bakom sin datorskärm. Jag påbörjade mitt internship i måndags, jag har lyckats pricka in att börja precis under en Kinesis ledig vecka, så har vara varit där två dagar och börjar igen först på onsdag. Hittills har jag sysslat med valutaanalys och lite IPO research (vilket på svenska är när ett företag vill lista sig på en aktiemarknad).

Kort om hur det är att leva i Kina så här långt:
- Folk gillar att skrika när de pratar, fast det är väldigt svårt att förstå om de är arga, glada, ledsna eller vem de ens pratar med ibland.
- Man kan nästan tro att tutorna på mopeder och bilar här fungerar omvänt mot hur de funkar hemma, alltså att bilen tutat automatisk förutom den stund man tycker på tutan. Det tutas något förbannat här.
- Jag bor på sjätte våningen utan hiss, men lägenheten är fin och modern.
- Det är dyrare att laga min egen mat än att äta ute.

large_DSC_3094.jpglarge_DSC_3117.jpglarge_DSC_3147.jpglarge_DSC_3178.jpglarge_DSC_3179.jpglarge_DSC_3202.jpg

Posted by mattholm 01:28 Archived in China Tagged china kasakhstan

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Så skönt du är på plats. Även vi minns hur de pratade där. Man visste inte om de var arga på en eller om de vänligt sa att toan ligger till höger. Total språkförbistring.

Sköt om dig min gosse
Kram och längtan från döm

by Din ömma mor

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint