A Travellerspoint blog

Dag 16 – Samarkand

sunny 34 °C
View Wanderlust king on mattholm's travel map.

Sen jag senast skrev har jag tagit mig landvägen med buss från Iran genom en mycket spektakulär bergskedja (Kopet Mountains) till Ashgabat i Turkmenistan. Tagit nattåget Ashgabat till Turkmenabat för att sedan åka buss landvägen över till Bukhara i Uzbekistan. Bara gränspassagen och Ashgabat skulle det gå att skriva hela romaner om, men jag ska försöka hålla mig kortfattad.

Bussen stannar och vi blir tvungna att kliva av för att ta oss till fots över själva gränsen. För att komma in i den Iranska sidans gränshus krävdes passkontroll samt röntgen av alla väskor. 10m in i byggnaden kommer nästa passkontroll och ”utresestämpel ur Iran” (innan detta steg är avslutat är tidsåtgången redan uppe i drygt 1,5 h). Ytteligare 5 meter in i byggnaden kommer nästa passkontroll och ”förhör”. Vi kan nu lämna byggnaden och gå de sista 20 m till den tekniska gränsen mellan de två länderna (där passet kontrolleras en sista gång på iransk mark). Direkt över gränsen kontrolleras passet igen av uzbekisk militär. Går 20 m, passkontroll och visum utfärdande för en bunt US dollar samt en oförklarlig avgift som det inte gick att få kvitto på. (Närmare 3 h har det nu tagit). Efter ytterligare en passkontroll, väskröntgen, passkontroll igen, manuell genomgång av väskans innehåll så är vi, efter ca 150 m promenad som tagit 4 timmar med 7 passkontroller, till sist inne i Uzbekistan. För att sedan få bussen stoppad efter ca 20 min då en sista passkontroll utförs.

Det låter galet, men det är för att det är galet också. Detta kanske hjälpa till att förklara varför Uzbekistan var världens 7e minst besökta land med 13 000 (ja, tretton tusen) besökare.

Det är svårt att sätta ord på hur Turkmenistan är som land. Det bästa jag kan likna det med som de flesta kan relatera till är Nord Korea. Landet är som en kuliss. Ett oräkneligt antal ENORMA skrytbyggen, monument, statyer, palats och så vidare. Men inte en enda människa. De enda som sågs till var militärer, poliser och städare som gick runt och polerade marmorn.

Märkligast av allt var nog ändå att när vi besökte olika monument och hade en guide som var med oss och skulle berätta saker för oss. Det stod alltid en utomstående på behörigt avstånd, men ändå tillräckligt nära för att kunna höra vad som sades. Personen i fråga knappade på sin telefon, läste en tidning, bad eller bara strosade omkring och avlyssnade allt som sades. I stora delar av landet råder strikt fotoförbud. I Ashgabat står det en till två polis(er)/militär(er) i varje korsning för att se till att detta efterlevs.

Gränspassagen in till Uzbekistan var något lindrigare än den in mot Turkmenistan. Jag ska inte tråka ut er med en långdragen beskrivning av den också. Det som var minnesvärt var nog att jag fick se en soldat bära en klassisk gammal kalashnikov från sovjettiden samt att det var en åsna som sprang omkring i ingenmanslandet mellan de två gränskontrollerna.

Uzbekistan är ett betydligt ”vanligare” land är Turkmenistan. Bukhara är en mycket gammal och förhållandevis välbehållen stad. Jag tror bilderna gör ett bättre jobb att förklara denna stad än vad jag kan göra med ord.

Den uzbekiska valutan SOM kan vara värd att nämna. Den största valören som finns på sedlarna är 5000 SOM (5000-sedeln kom så sent som 2013 och är väldigt sällsynt. Jag har hittills bara fått tag på 1000-sedlar). 1 SOM är ungefär värd 0.3 svenska ören, vilket betyder att en 1000-sedel är värd ungefär 3 svenska kronor. När jag växlade in 40 US dollar fick jag en bunt på 112 000 SOM, i tusenlappar. Jag har således blivit tvungen att gå med mina pengar i en plastpåse för att de varken få plats i plånboken eller fickan.

Idag tog vi det tidiga morgontåget till Samarkand. Uppdatering om detta kommer senare.

large_DSC_2729.jpglarge_DSC_2633.jpglarge_DSC_2594.jpglarge_DSC_2633.jpglarge_DSC_2729.jpglarge_DSC_2546.jpglarge_DSC_2540.jpglarge_DSC_2512.jpglarge_DSC_2507.jpglarge_DSC_2485.jpglarge_DSC_2464.jpglarge_DSC_2430.jpglarge_DSC_2408.jpg

Posted by mattholm 05:25 Archived in Uzbekistan Tagged iran uzbekistan turkmenistan

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Vackert, knasigt och läskigt verkar det. Men du får väl glädjas åt att leka Joakim von Anka. Tid att uppleva länderna och ta sig igenom passkontrollerna verkar ligga 50-50 nu.

Kram och massa längtan Döm

by Din ömma mor

Och idag gör vi vår glädjande medborgerliga plikt - vi röstar. Kram igen

by Din ömma mor

Valet är äntligen över! Jobbat tokmycket sista tiden, helt slut och risig i halsen. Rörigt läge i politiken, tippar på nyval innan nyår. Alla partier gjorde dåliga resultat utom SD som dubblade resultatet till 13%. Försöker kurera mig till golfresan till Italien på onsdag. Fina byggnader på bilderna! Inga demokratiska val i de länderna antar jag. Sköt om dig! Kramar från Pappa o Pia

by Ove Holmberg

Det var ju vackert/annorlunda men en gnutta ödsligt. Träffar du några andra än poliser och tullpersonal? Hoppas dom är snälla och roliga när du nu tillbringar så mkt tid av din resa på dessa platser...Ja, städare träffade du ju också förstås...men någon annan och hur är dom isf...? :) Kram

by Pia

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint