A Travellerspoint blog

Dag 11 - Mashhad

sunny 35 °C
View Wanderlust king on mattholm's travel map.

Salam alikum,

Tänker försöka hålla mig kort. Har nu besökt Teheran, Esfahan samt Mashhad i Iran. Människorna i Iran är extremt trevliga och tillmötesgående. Jag kan rekommendera alla att åka hit. Speciellt om man är intresserad av historia.

Visst, det är ganska jobbigt att gå och titta på historiska monument i 35 grader när lagen säger att alla måste skyla sina ben ner till anklarna. Fast jag ska nog inte klaga då tjejerna riskerar 80 piskrapp om de inte bär slöja.

Det var intressant att fira min födelsedag här. Till middagen beställde jag en alkohol-fri ”öl”. Den var as-äcklig. När jag frågade om jag fick köpa glaset av restaurangen till min samling så fick de reda på att det var min födelsedag så de bjöd på både ölen och glaset.

Jag har under min tid här besökt ett ändlöst antal moskéer, muséer, sevärdheter och handlat på basarer (se ett urval av bilder nedan).

Det är svårt att förmedla hur jag upplever Iran. Människorna är fantastiskt trevliga. Har ett oräkneligt antal gånger fått höra ett spontant ”Hello, how are you? Welcome to Iran!” ute på gatan.

Samtidigt som jag har fått se fantastiska landskap, ätit god mat och blivit mycket väl bemött, så har jag också fått en liten inblick i hur förtryckta människorna i Iran är. Bakom stängda kupé-dörrar, när ingen kan höra har vissa iranier delat med sig. Och även om det inte är en stor sak så vill jag utnyttja den rätt som vi tar för givet å deras vägnar, att öppet uttrycka våra tankar och idéer.

”I am not muslim, but I cannot express this openly. They will kill me for it.” – Ali

”The people of Iran are not satisfied. But they must accept it.” – Annonym

”Iranian people are not terrorists. The iranian government is the terrorist.” – Iman

I morgon bär det av mot Turkmenistan. Ser fram emot ytterligare en spännande gränskorsning över land. Väl framme i Turkmenbat kommer jag förhoppningsvis kunna använda Facebook igen och således vara lite mer lättillgänglig.

large_DSC_2166.jpglarge_DSC_2129.jpglarge_DSC_2126.jpglarge_DSC_2105.jpglarge_DSC_2093.jpglarge_DSC_2053.jpglarge_DSC_2028.jpglarge_DSC_2019.jpglarge_DSC_1988.jpg

Posted by mattholm 08:01 Archived in Iran

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Härligt att höra landet och folket tillhör det positiva, hemskt att tänka de inte alls har det som vi. Om inte annat bör din beskrivning få alla ur soffan och till valutorna på söndag. Kram på dig min gosse Döm

by Din ömma mor

Det är underbart kul att läsa dina texter! Jag ser med spänning fram emot nästa, hela tiden. Du skriver så beskrivande, tom tullen kände man hur det var att vara där. Skriv en bok vet jag "Min kropp och knopp genom Iran" typ ;))) Jag antar att du upplever det på många plan :).
Ha det bäst! Kram från oss

by Pia

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint