A Travellerspoint blog

Dag 8 - Teheran

sunny 33 °C
View Wanderlust king on mattholm's travel map.

Ungefär 40 timmar tog det. Jag tänkte att jag skulle vara lite kulturell och äta en kebab som lokalbefolkningen, från ett litet hål i väggen på en marknad. Ungefär 40 timmar från det att jag lämnade Sverige tills dess att jag blev matförgiftad.

I Istanbul träffade jag några som kommer att resa samma rutt som mig. De består av följande nationaliteter; USA x 2, Irland x 2, Australien x 4, Norge x 1, Finland x1 och så mig. Det är en skara trevliga människor.

För några dagar sedan tog vi oss de sex timmar det tar att åka med buss från Istanbul till Ankara (tackar gud för immodium), för att spendera natten i Turkiets huvudstad. Tidigt under förmiddagen dagen efter satte vi oss på tåget som skulle ta oss mot Teheran. Det första dygnet var fyllt av spektakulära landskap tills vi nästa dag nådde staden Tatvan som ligger väster om Turkiets största sjö, Lake van. Vid det här laget börjar magen bli bra igen.

Det turkiska transportverket anser tydligen att det är lättare att låta tågen åka båt de dryga 100 km över denna sjö hellre än att bygga en järnväg runt den, så efter lite tråcklande hade tåget masat sig in på nedre däck och vi på övre. Sex timmar på sjön, varmt men med fin utsikt.

Väl över sjön, i den Turkiska staden Van cirka 50 km från den Iranska gränsen, börjar den mest långdragna gränskorsningen jag varit med om. Båten anlände till Van vid 23 tiden, först var vi tvungna att invänta ett iranskt lok samt några vagnar vilket dröjde till midnatt. Efter ca 90 minuter av snigelfart på tåget var alla tvungna att gå av för att få en utresestämpen från Turkiet passet, vilket tog ytterligare en timme. Under de kommande två timmarna rör vi oss ca 1 km från den turkiska gränskontrollen till den iranska. Vid 05 kommer iransk militär på tåget och samlar in allas pass för kontroll av visum. Vid 07 lämnar de tillbaka passen och samtliga passagerare ombes att gå av tåget med sitt bagage. Allas bagage kontrolleras "manuellt" efter otillåtet innehåll under de kommande två timmarna. Kl 09, efter ungefär 9-10 timmar, har vi transporterats en sträcka på ynka 50 km och äntligen kommit in i Iran. Mina två amerikanska medresenärer får inte tillbaka sina pass men blir ombedda att gå på tåget igen. Ungefär en timme senare stannar tåget. De två blir ombedda att stiga av tåget och måste lämna sina fingeravtryck innan de får tillbaka sina pass. Det var sand-låde-nivå på förklaringen som var; att eftersom man måste lämna fingeravtryck vid inresa i USA så har Iran bestämt att amerikaner måste göra det vid inresa i Iran.

Nu tror man att det kan börja lätta lite. Men nej. Enligt tidtabell skulle vi vara framme i Teheran ca kl 19 den 5 september. Efter ett upprepat ”om 20 minuter är vi där” får vi vid 21 på kvällen veta att vi inte kommer att vara framme först runt 05 på morgonen. Tåget står stilla och vi frågar varför; ”Bönestopp på 24 minuter”. Men de bjöd på middag, så det får man ändå ge dem. En bur tonfisk. Kunde inte önskat mig ett bättre sätt att påbörja min födelsedag.

Facebook och Skype fungerar inte i detta land så ni kommer inte höra så mycket av mig där under de kommande dagarna.

DSC_1673.jpgDSC_1705.jpgDSC_1715.jpgDSC_1718.jpgDSC_1726.jpgDSC_1757.jpgDSC_1787.jpgDSC_1798.jpgDSC_1800.jpgDSC_1805.jpgDSC_1815.jpgDSC_1820.jpgDSC_1845.jpgDSC_1859.jpg

Posted by mattholm 18:30 Archived in Iran Tagged teheran

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Grattis grattis på födelsedagen lillebror! Det låter som att du njuter av kulinariska upplevelser där borta ;) måste ju ändå erkänna att det känns ganska bra att du hur hittat lite resesällskap från väst! Kram

by Hanna

Hej min Gosse!

Härligt att jag fick tag på dig på telefonen på din 25-årsdag. Nog för att man brukar fira det lite ordentligare än bara ett samtal, men när du nu är där du är så kändes det som världens bästa present (till mig?! :)
Nu har du ju iaf uppfyllt din egen profetia om oändligt väntande vid gränspassager, det enda du säkert trodde du skulle uppleva.
Ser det är både tjejer och du skrev amerikaner i din grupp, så man kan väl börja slappna av lite då. Om inte de fylls av en dödslängtan utan är erfarna och noggranna resenärer som du, så börjar jag liiiite, lite tro på den rutt du valt.

Skönt.
Stay away from kepap.

Kram och längtan
Din ömma mor och Håkan hälsar så gott han också

by Din ömma mor

GRATTIS KÄRA POJK OM ÄN LITE LÅNGT BORTIFRÅN ALLT DU BESKRIVER LÅTER SOM VÄRSTA RÖVARHISTORIER. MEN - SÅNT ÄR LIVET LOVA ATT TA VÄL HAND OM DIG SÅ MAN VÅGAR FORTSÄTTA OCH LÄSA DINA HISTORIER. KRAM OCH KRAM DÖMM

by Inger Weurlander

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint