A Travellerspoint blog

Dag 88 – Phnom Penh

sunny 34 °C
View Wanderlust king on mattholm's travel map.

Sen jag skrev sist har jag hunnit besöka Ho Chi Minh City (Saigon) i Vietnam samt Phnom Penh i Kambodja. Två besök som egentligen var både för korta och inte tog mig till de delar av dessa länder som verkligen borde besökas, men det gav försmak åtminstone.

I Vietnam åkte jag och tittade på de gamla krigstunnlarna från Vietnamkriget (eller Amerikakriget som de kallar det i Vietnam). Väldigt intressant att se vilken uppfinningsrikedom vietnameserna hade i konstruktionerna av sina fällor som be byggde runt om i djungeln. Också väldigt intressant att kolla in delar av det enorma underjordiska tunnelsystem som de byggt. ”Turist-tunnlarna” var ungefär så stora att man kunde ta sig fram om man höll sig på huk eller krypande, vissa av original-tunnlarna har mått i storlekarna 30-40cm x 50-60cm. Rätt klaustrofobiskt. Provade även att skjuta med ett gammalt M1-gevär. Det var kul.

Tog även en dagstur på Mekongfloden. Inte speciellt upphetsande.

Bussade sedan över till Phnom Penh. Jag visste inte riktigt vad jag hade att förvänta mig av detta land och ska jag vara helt ärlig så visste jag inte mycket om landets historia. Visst, jag hade hört talas om Pol Pot, men det var i princip det jag hört. Ganska gripande att besöka S-21 (en skola som omvandlades till ett fängelse under Khmer Rouge regimen och användes för tortyr och ”förhör”) där man fortfarande kan se blodfläckar på golv och väggar. Ganska obehagligt att vandra runt på ”the killing field”. Att efter en regnskur se benpipor sticka upp ur marken som är fylld av massgravar. Höra en man berätta om hur en kvinna blev ihjälslagen bredvid honom efter att ha anklagats för att ha stulit två bananer. Eller stå framför ett grovt träd och få berättat att det var här man tog barnen i fötterna och slog deras huvud mot trädet tills de dog. Tre miljoner människor fick sätta livet till. Var fjärde invånare i Kambodja blev mördad av sina egna. Så sent som på 70-talet. Nu kanske ni tycker att det är magstarkt att jag skriver om detta. Men de sa att de ville att vi skulle berätta om det vi såg. Så att det inte glöms bort. Och med tanke på att jag skulle kunna radda upp mängder av fakta om både förta och andra världskriget, men knappt visste att det var i Kambodja som Pol Pot härjade, så kan jag förstå varför.

I övrigt så är Phnom Penh inte den mest spännande staden jag varit i. Väldigt billigt. Dåligt utvecklad infrastruktur. Väldigt vanligt med personrån. Upplevde det på relativt nära håll då två tjejer jag umgicks med blev av med sina handväskor. Jag upplevde även något jag inte trodde var möjligt. Iklädd en fake-pikéskjorta och flip-flops så gick jag till ett av få uteställen för backpackers i Phnom Penh. Det visade sig att jag var överklädd. Dresscoden som gällde var; för tjejer, batikfärgade lössittande tygstycken och magväska (alltså inte en sån där man har innanför kläderna för att gömma sina värdesaker, utan en klassisk halvmåneformad sak som hängde väl synlig på magen), och för killar, wife-beater eller om det ville sig väl ett linne med logga från något lokalt öl-bryggeri tryckt på bröstet.

Nu är det dags att ta mig ner till Australien och Kendall, äntligen!

large_DSC_3728.jpglarge_DSC_3696.jpglarge_DSC_3684.jpglarge_DSC_3746.jpglarge_DSC_3769.jpg

Posted by mattholm 20:29 Archived in Cambodia Tagged cambodia vietnam

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Vilken resa du gör. Och vad du ser och upplever. Bra du skriver om det som är eller varit fel så fler får ta del av det. Tänker rätt ofta på det du skrev från Iran om de människor du pratat med där, som berättade om hur det var att leva där bakom den fasad som visas för turister.
Jag kan bara skriva som du, åk nu till Kendall, äntligen :)

Kram Din ömma Mor

by Din ömma mor

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint