A Travellerspoint blog

Dag 80 – Mandalay

sunny 33 °C

Burma, eller Myanmar, som faktiskt aldrig hetat Burma utan bara började kallas för det av britterna under kolonialtiden, är nog ett utav de häftigaste länderna jag besökt.

På många sätt är landet väldigt eftersatt med;
• dåligt utvecklad infrastruktur (så fort man lämnar städerna ska man vara glad om det är asfalterat)
• opålitlig elförsörjning (av de som använder el har nästan alla ett dieselaggregat då strömmen försvinner i tid och otid – t.ex. när jag bor på nionde våningen och det är 33grader - hissen och AC’n slutar funka)
• häst och vagn är fortfarande ett ganska vanligt transportmedel. Ja, jag tror att ni börjar förstå
• ganska vanligt att stöta på kor, grisar, ankor ute ”på stan”

Något annat intressant är att högertrafik råder samtidigt som alla bilar är högerstyrda. Inte jättesmart om ni frågar mig.

De har inte riktigt förstått meningen med AC på alla ställen i det här landet heller. Många verkar anse att det är lyx att frysa. Helst uppnå någon form ab köldskada. Har spenderat en natt på en (riktigt lyxig) buss som höll sig stabilt på 19° hela natten (med en utetemperatur någonstans över 30). Någon frågade om de kunde dra ner lite på AC’n (för att alla höll på att frysa ihjäl) – ”You pay for AC, you get AC”. Med det sagt har jag lyckats dra på mig en ganska jobbig förkylning. Mer om den senare.

Vad har jag gjort?

Ett kortare stopp i Yangoon som var ganska intetsägande, men ändå hade några häftiga platser att besöka.

Bagan – en liten ort ute på landet som är fullständigt packad av tempel. Spenderade två dagar till att cykla runt på de små grusvägarna mellan massor av små och stora tempel. Lekte Indiana Jones och klättrade på dessa tempel och inuti trånga tunnlar. Riktigt häftigt.

Hade sedan bokat ett flyg från Bagan till Inle Lake. Får ett mail två dagar innan avgång att mitt flyg är inställt på grund utav tekniska problem. Mycket intressant sammanträffande var att Air Force One och Obama skulle landa på den lilla flygplatsen i Bagan just den timmen som jag var tänkt att flyga. De var i alla fall vänliga nog att boka om mig till ett annat flyg, så allt löste sig bra.

Väl framme i Inle Lake har min förkylning tagit sig ganska bra. Då lyckades jag med ett konstverk. I min feberfrossa under natten tar jag Immodium istället för de febernedsättande tabletterna jag har. Något jag inser först när jag vaknar morgonen efter och ser att jag har en tom karta immodium bredvid sängen. Inte konstigt att febern inte ville ge med sig och att jag hade ont i magen. Well, lesson learned.

Tillslut var jag stark nog att ta mig ut på den båttur jag bokat. Det skulle kosta 15 000 kyats ≈ 100 SEK för en 6 timmars tur. Inte så farligt tänkte jag. Det visade sig att jag bokat en hel båt för mig själv för det priset. Riktigt häftig sjö.

Här om dagen bokade jag in my på en Burmesisk matlagningskurs. Så nu kan jag göra burmesisk traditionell curry, kikärts och vermicelli soppa och räkchips.

Har även provat på burmesisk massage, som ligger någonstans mellan en exorcisms och judomatch i utförandet.

Men det är svårt att inte gilla ett land där man kan gå ut och ta en öl och en massage och inte spenderat mer än 40 kronor.

Jag kan även tillägga att husen här är ungefär lika bra ljudisolerade som tält. Och ni som tror att tuppar bara gal i gryningen, det är lögn. De drar gärna loss ett jam runt 03 (och några andra helt spontana tidpunkter under dygnet). Sa jag att man hör allt som låter utanför huset?

large_DSC_3536.jpglarge_DSC_3572.jpglarge_DSC_3642.jpglarge_DSC_3649.jpglarge_DSC_3668.jpg
large_IMG_3262.jpg
large_DSC_3280.jpglarge_DSC_3300.jpglarge_DSC_3320.jpglarge_DSC_3335.jpglarge_DSC_3347.jpglarge_DSC_3380.jpglarge_DSC_3436.jpglarge_DSC_3456.jpg[

Posted by mattholm 17:46 Archived in Myanmar Tagged myanmar

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Verkar vara ett ashäftigt ställe, kanske utom det med AC som de vägrar stänga av. Hoppas du mår bättre från förkylningen nu och att du landat säkert i Vietnam.
Massa kramar och längtan döm

by Din ömma mor

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint